Gott öl

Idag brygger vi Röda Hjorten. Det härligt att se röken stiga upp från bryggeriet på avstånd; röken signalerar aktivitet och liv och rörelse. Det är bara vattenånga om någon undrar, som ni vet är vi ett ångbryggeri. Just Röda Hjorten är en av de öl som vi tycker har blivit mycket bättre och renare i smaken sedan vi fick våra nya jästankar. Men i stort sett gäller det för alla våra öl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Motvilligt måste vi inse att ölbryggande är en materialsport,  som längdskidåkning ungefär. I flera år har vi åkt Vasaloppet på gamla tjärade trälaggar och det är ett under att vi har tagit oss i mål så storstilat som vi har gjort. När vi nu har fått ett par skidor med riktiga belag och till och med glidvalla känns det som om det inte är någon konst att åka skidor längre.

Det våra nya jästankar gör är att de gör det möjligt för oss att rena vår öl på två nya sätt. Dels är de mycket brantare i sin kon vilket gör att jäst- och proteinfällningar faller ut tydligare. Och dels går de att koppla till en kompressor så att vi kan kyla ölet, vilket också gör att ölet renas. Om ni tar en av våra öl kommer ni att se att ölet är i det närmaste klart i rumstemperatur medan det får en köldgrumling när det är kallt. Köper ni en industritillverkad öl har det ölet köldkraschats ner till minusgrader så det kommer inte ha någon grumling alls. Dit har vi inte nått än, och kanske vill vi inte dit heller, men vi har kommit lite närmare.

Ytterligare en effekt är att torrhumlingen verkar bli mycket effektivare. Torrhumling innebär att man lägger humle i jästanken efter bryggningen för att få till de finaste aromerna och dofterna.  Framför allt på Nolhaga Park har vi märkt en skillnad. Vi tycker att humlearomerna och humledofterna känns mycket mer och att beskan är mer distinkt och tydlig. Tidigare har vi försökt att filtrera bort det som blev kvar av fällningar och rester. Vid senaste filtreringen av Nolhaga Park märkte vi att det knappt blev något skräp i filtren. Så på den senaste batchen (#73) testade vi att köra Nolhaga Park ofiltrerad igen. Vi får se hur vi tycker att det blev. Dela gärna era upplevelser med oss.

Röda Hjorten har vi sedan ganska länge gjort med en kölschjäst. Kölsch är det ölet som dricks i Köln, oftast i små smala glas. Det är lite speciellt och brukar ibland räknas som ett mellanting mellan ale och lager. Kölschjästen gör att Röda Hjorten lite torrare och mindre tung, kroppen blir tunnare. Karamellsmakerna finns där men på ett mer balanserat sätt.  Kölschjästen är dock ganska svårarbetad. Det tar tid för den att sjunka och ölet behöver därför helt enkelt längre tid i jästank för att bli bra. De nya tankarna gör att vi har den tiden på ett annat sätt.

Även våra andra öl tycker vi har vunnit på att bli jästa i våra nya tankar. De har generellt sett blivit renare och distinktare i sina smaker. De smakar mer så som våra intentioner har varit hela tiden. Det känns väldigt tillfredsställande att det är så. Jonas Julöl bryggdes vid två tillfällen i år, men bara den senare batchen (#69) jästes i de nya tankarna. Det är nog den bästa julölen vi någonsin gjort. Det är den som fortfarande finns till försäljning på Systembolaget i Alingsås. Den är värd ytterligare ett smakprov. Fråga efter den om den inte finns framme.

Facebook-kommentarer