Savannens gåta

Savannens gåta förblir olöst. Varför en sank äng vid Landskyrkan har blivit titulerad som Afrikas fria vidder är fortfarande en fråga vi inte har fått något svar på. Inga giraffer har siktats från Brogården och zebrorna lyser med sin frånvaro. En leopard ska dock ha förirrat sig in på Liedl men uppgifterna är obekräftade. En västgötsk savann ska väl snarare ha tranor gående på sig förstås…

 

2016-03-28 12.57.07

 

Våra enkla efterforskningar i etymologiska ordböcker ger dock vår Alingsåsäng rätt till sitt namn. Ursprungligen ska en savann ha varit en trädlös slätt, ett ord spanskan tog in från arawakiskan, ett karibiskt indianspråk,  på 1550-talet. I Florida kom det att betyda ”a low-lying marshland” -alltså ett träsk. Det är ju ganska typiskt att någon snart fick ordet att betyda något helt annat.

 

2016-05-21 14.20.36

 

Visserligen är vattenpölarna vid nedre målet på Savannen ökända för dem som spelat tvåmål där,  men så illa är det väl inte? Förvirringen ökar. Vare sig det handlar om Afrikas grässtäpper eller Floridas fuktiga hetta blir man törstig bara av att tänka på saken. Som vår vän Ferlin skaldade: ”Virrig är jag av frågor, och halsen är fan så torr.” Nå, vi har lösningen. Snart kan alla bara enas om att Savannen är ett fantastiskt gott öl.

I mörkret på bryggeriet står de här flaskorna och väntar på att bli uppdruckna. På vilken av dem står ditt namn? Enda sättet att få reda på det är att komma till Schillers på fredag kl. 18.00. Då blir det världspremiär för vårt nya veteöl. Och en sak vet vi – det är en törstsläckare av rang.

 

Facebook-kommentarer