Malles Bultöl

Malles Bultöl

 

På Porterfestivalen deltog vi med en öl som vi döpte till Malles Bultöl. Historien bakom det namnet är lite för bra för att inte berättas.

 

Malle hette egentligen Emanuel Andersson och hade bryggeri på Nygatan i Alingsås någon gång 1800 kallt. Det sägs att hans öl var mörkt, sött, starkt och omtyckt. Det ska också ha varit gammalt svensköl, inte bryggt enligt de nya tyska bryggerimetoderna.

 

Vid 1800-talets slut växte nykterhetsrörelsen upp i Sverige, så också i Alingsås. Godtemplarna var dock i första hand ute efter spriten och såg ofta positivt på öldrickande. Eftersom ölen inte var så stark menade man att det var bättre att folk drack öl än att de drack sprit. Det berättas dock att de satte en gräns vid Malles Bultöl. Självaste logeordföranden hade en gång sett en man som just gått in i logen ligga dyngrak efter att ha inmundigat bultöl. Då fick det vara nog.

 

Bultölet serverades på anrika Café Ringen i Alingsås. I början när järnvägen var ny kom det inte så många tåg om dagen. Stins och stationsmästare tog då ofta vägen över torgen upp till Café Ringen för att dricka bultöl mellan avgångarna.

 

Det är svårt att förstå vad som egentligen menas med bultöl. Enligt wikipedia är det öl bryggt på bagerijäst med en primitiv form av mäsk med tillsatt socker. Under kriget gick bultöl under namnet ”77” därför att ett paket socker och ett paket jäst kostade just 77 öre. Den sjuttisjuan hittar du på vår etikett.

 

Under en resa till Estland i höstas blev undertecknad serverad den här giftiga drycken:

sKb8-iOZ4YAN_989EBMnzW55-tSB_ISOJqtE-le-5w8

Det här är nog riktig bultöl – ett färsköl med en hållbarhet på bara en vecka. Det var förvånansvärt gott, så jag tog en till. ”Hur starkt är det?” frågade jag servitrisen. ”7,2 % – too late now!” var svaret jag fick.

 

Vad Malle hade i sin brygd är svårt att svara på, ibland får man intrycket att man slängde i vad som fanns som kunde tänkas jäsa, gamla brödlimpor, bakelser, rester från caféerna.

 

Men det finns också en annan definition av bultöl, som menar att bultöl helt enkelt är flaskjäst färsköl. Det är den definitionen vi har tagit fasta på. Vår Malles Bultöl är en söt och stark porter, mörk och simmig, flaskjäst och färsk. Vi får se när vi kan göra den mer allmänt tillgänglig.

Facebook-kommentarer